Stowarzyszenie
Chat
Stanowisko SKSK "czarni.slupsk.pl" w sprawie Polonii Warszawa

Aktualności > Stanowisko SKSK "czarni.slupsk.pl" w sprawie Polonii Warszawa

Prezentujemy treść listu poparcia dla starań Polonii Warszawa o jej powrót do koszykarskiej ekstraklasy, który został przesłany do prezesa PLK, pana Jacka Jakubowskiego. Przedstawiliśmy w nim oficjalne stanowisko Stowarzyszenia Kibiców Słupskiej Koszykówki "czarni.slupsk.pl" w tej sprawie.

Szanowny Panie Prezesie.

Ze smutkiem przyjęliśmy informację o niedopuszczeniu do rozgrywek Polskiej Ligi Koszykówki drużyny Polonii Warszawa. W oczach kibiców zrzeszonych w Stowarzyszeniu Kibiców Słupskiej Koszykówki "czarni.slupsk.pl", to klub kojarzony z trzema ważnymi aspektami.

Po pierwsze, dwa brązowe medale zdobyte w ostatniej dekadzie. Jest to wynik identyczny z osiągniętym przez drużynę, której kibicujemy. Dlatego też mamy świadomość, jak wielką pracę trzeba włożyć, by taki sukces mógł stać się faktem, a także, jak wielką radością jest on dla sympatyków danego zespołu.

Po drugie, Polonia to kuźnia talentów wśród młodych, rodzimych graczy. Doskonale zdaje sobie Pan sprawę, że gdyby nie "Czarne Koszule", to nie mielibyśmy dzisiaj najlepszego polskiego rozgrywającego - Łukasza Koszarka. A to tylko jeden, najbardziej wyrazisty przykład. Nie należy pomijać chociażby Kamila Łączyńskiego, czy Krzysztofa Roszyka. Trener Wojciech Kamiński znany jest z tego, że stawia na polskich zawodników, wspiera ich solidnymi obcokrajowcami, dzięki temu zawsze buduje zespół, który osiąga bardzo przyzwoite wyniki sportowe i jest sprawcą kilku niespodzianek.

Po trzecie, Polonia Warszawa to klub, który przyciąga do PLK zawodników, którzy odgrywają w późniejszym czasie znaczące role w silniejszych drużynach naszej Ligi. Eric Taylor, Paul Miller, czy bliski nam, bo zatrudniony w tym sezonie w Słupsku, Darnel Hinson - uczestnik Meczu Gwiazd PLK, zawodnik, który zdetronizował legendarnego Andrzeja Plutę zwyciężając z nim w konkursie rzutów za trzy punkty. Są to pierwsze z brzegu przykłady graczy rozwijających swoje skrzydła w warszawskim zespole.

Te trzy aspekty sprawiają, że nie jest to zespół bezbarwny, który bez problemu będzie można zastąpić innym. Nadziei na dopuszczenie Polonii do sezonu 2011/12 dopatrujemy w zwolnieniu z pierwszej rundy rozgrywek PLK zespołu Asseco Prokomu Gdynia. W wyniku tego działania powstała w kalendarzu luka powodująca, że w każdej kolejce jedna drużyna musi pauzować. Naszym zdaniem nie jest to sytuacja komfortowa, powoduje dłuższe przerwy w rozgrywkach i mniejszą czytelność tabeli rozgrywek. Lukę tę mogłaby wypełnić Polonia.

W związku z powyższym, popieramy starania Polonii Warszawa o przywrócenie jej szans na występy w rozgrywkach Tauron Basket Ligi w sezonie 2011/12.

Z wyrazami szacunku,

w imieniu Stowarzyszenia Kibiców Słupskiej Koszykówki "czarni.slupsk.pl",

Ryszard Grajczak, Prezes Zarządu

Komentarze do Stanowisko SKSK "czarni.slupsk.pl" w sprawie Polonii Warszawa na czarni.slupsk.pl